Tiden er inde: Legalisér cannabis

Legalisering af stoffer er vejen frem!

Helt konkret ønsker vi i Volt, at:

  • Afkriminalisere besiddelsen af euforiserende stoffer til personligt brug fuldstændig 

  • Fjerne stigmaet for stofbrugere 

  • Arbejde mod at legalisere brugen af stoffer i det lange løb

Afkriminalisering af alle typer af euforiserende stoffer har i andre lande taget kontrollen fra den organiserede kriminalitet. Det vil sige, at vi som samfund kan se frem til

  • Færre misbrugere i Danmark

  • Lavere antal stofbrugere generelt

  • Samfundsøkonomisk gevinst i det lange løb 

Vores nuværende lovgivning har fejlet i forsøget på at stoppe folk i at tage stoffer.
Det fald man havde håbet på at loven ville føre til er udeblevet.

Eksempelvis har 33% af unge brugt cannabis og 11% har prøvet andre euforiserende stoffer ifølge Sundhedsstyrelsen.

I Danmark gavner lovgivningen primært kriminelle foretagender, fordi lovgivningen gør staten til fjender frem for en hjælpende hånd ud af misbrug. Det betyder at folk, der gerne vil ud af misbrug, ikke føler de kan gå til staten for at få hjælp. Vores forslag vil adressere ønsket om færre stofbrugere i samfundet.

Som vi kan se på Portugals resultater, da de afkriminaliserede alle stoffer, ledte det til et fald i misbrug og stofbrugere generelt. Færre misbrugere i samfundet betyder, at færre ressourcer skal bruges på at behandle dem, samt at tidligere misbrugere kan blive aktive medlemmer af samfundet. Vores politik vil skabe tillid mellem staten og befolkningen, så vi kan hjælpe dem, der virkelig har brug for det. Vi tror ikke på at misbrugere er problemer, men mennesker præcis som os andre.

Legalisering og afkriminalisering - hvad er forskellen?

I Volt er vi åbne for at legalisere euforiserende stoffer i det lange løb. Portugals model afkriminaliserer blot besiddelse af stoffer. Det vil sige, at det stadig er kriminelt at indføre, sælge og lave stoffer. Ved legalisering af euforiserende stoffer vil dette blive ændret. Når butikker og producenter ikke behøver at gemme sig fra myndighederne, vil staten blive i stand til at regulere markedet, som den gør med alle andre markeder. På den måde kan vi sikre at folk der tager stoffer får det rene produkt hvilket vil mindske forgiftninger. Derudover vil staten kunne målrette kampagner mod stofbrugere, og hjælpe misbrugere meget tidligere. Derudover vil legalisering have en altoverskyggende effekt på organiseret kriminalitet, som i øjeblikket er afhængige af at stoffer er ulovlige.

Slutteligt vil legalisering også betyde, at staten kan beskatte stoffer, hvilket vil give en ekstra indtægt som kan bruges til yderligere kampagner målrettet stofbrugere. 

I øjeblikket er legalisering ikke muligt. På trods af de meget klare fordele ved legalisering af stoffer, har Danmark sammen med over 100 andre lande bundet sig til FN konventioner der forsøger at kvæle rusmiddelindustrien på samme vis som vores nuværende lovgivning forsøger det. Dertil kommer at Danmark er for lille en stemme alene, til at skubbe til internationale dagsordener. Men da det er Volts politik i hele EU, har Volt en fordel. Vi kan samle hidtil usete koalitioner på tværs af lande og snakke med en stemme. Vores politiske projekt vil gøre EU til en stærk kraft i kampen for at ændre forældede FN konventioner og dermed tage kontrollen tilbage fra organiseret kriminalitet.