SU er en investering!
SU er altid under angreb og på denne side kan du følge vores afdækning af angrebene og vores konstruktive forslag til det modsatte.
SU er en investering for hele samfundet. Det er en makroøkonomisk (langsigtet) investering, der resulterer i højere indtægt for den enkelte på lang sigt og andre afledte fordele (Se Afkast af Uddannelse, 2018).
I forhold til Finanslovens primære mikroøkonomiske (kortsigtede) udsyn ses SU derfor som en udgift, men det er et uansvarligt udsyn at have og det er grundlæggende forkert at se SU som andet end en teknokratisk udgift, men en samfundsmæssig investering.
Derfor fortæller vi også vores venner i Europa om SU.
Unge mennesker skal være i stand til at være økonomisk uafhængige af deres forældre. Vi mener selvstændighed og frihed er vigtige elementer og man skal ikke gældsætte den næste generation.
SU-gæld er ikke problemet, retsforbeholdet er!
I 2023 udtalte nyudnævnte minister Jeppe Bruus sig imod bedrevidende, da han sagde, at Danmark ikke kan inddrive gæld fra udenlandske studerende (DR: Udlændinge stikker af fra SU-gæld):
"I slutningen af 2022 havde 120.000 danskere ikke tilbagebetalt deres SU-gæld, som de skulle. Denne gruppe skyldte tilsammen over 11 milliarder kroner, hvilket svarer til 91.600 kroner per person i gennemsnit." (DRs artikel)
Men ingen partier behøver at tænke længe over svaret - for det ligger i vores eget retsforbehold - og det ved staten godt, for tidligere justitsminister Søren Pind afgav svaret i 2018:
I 2018 konkluderede man, at man kunne få EU-hjælp hvis man:
1) omgør SU systemet til et civil- eller handelsretligt system og
2) hyrer lokale advokater til at føre sager mod forgældede studerende.
Eller som Gældsstyrelsen skriver på deres hjemmeside: "If you want to pay your debt in full or in part, please call us on tel. +45 70 15 73 04." Mens det juridiske underlag kun er beskrevet på dansk.
Hvis danske politikere rent faktisk ville inddrive gæld, så skal vi lave internationale aftaler i stedet for at pege fingre af studerende, der optager gælden, så de kan betale for private huslejer i et ukontrolleret studieboligmarked.
Og endelig er det værd at huske på, at SU bruges til: bolig, mad, forsikringer og transport. Med andre ord direkte tilbage i den danske økonomi. Det er altså incentiverende for udenlandske studerende at vælge Danmark frem for Italien eller England eller Frankrig.
Og afslutningsvis forklarer Ingeniøreren og Dansk Erhverv her hvorfor udenlandske studerende er gode: de betaler skat af deres SU, de får den kun hvis de arbejder 10 timer om ugen og de skaber et internationalt miljø og netværk på uddannelserne.