Hvad mener Volt? / Uddannelse for Fremtiden

SU er en investering!

SU er altid under angreb og på denne side kan du følge vores afdækning af angrebene og vores konstruktive forslag til det modsatte.

SU er en investering for hele samfundet. Det er en makroøkonomisk (langsigtet) investering, der resulterer i højere indtægt for den enkelte på lang sigt og andre afledte fordele (Se Afkast af Uddannelse, 2018).
I forhold til Finanslovens primære mikroøkonomiske (kortsigtede) udsyn ses SU derfor som en udgift, men det er et uansvarligt udsyn at have og det er grundlæggende forkert at se SU som andet end en teknokratisk udgift, men en samfundsmæssig investering.

Derfor fortæller vi også vores venner i Europa om SU.
Unge mennesker skal være i stand til at være økonomisk uafhængige af deres forældre. Vi mener selvstændighed og frihed er vigtige elementer og man skal ikke gældsætte den næste generation.

SU-gæld er ikke problemet, retsforbeholdet er!

I 2023 udtalte nyudnævnte minister Jeppe Bruus sig imod bedrevidende, da han sagde, at Danmark ikke kan inddrive gæld fra udenlandske studerende (DR: Udlændinge stikker af fra SU-gæld):

"I slutningen af 2022 havde 120.000 danskere ikke tilbagebetalt deres SU-gæld, som de skulle. Denne gruppe skyldte tilsammen over 11 milliarder kroner, hvilket svarer til 91.600 kroner per person i gennemsnit." (DRs artikel)

Men ingen partier behøver at tænke længe over svaret - for det ligger i vores eget retsforbehold - og det ved staten godt, for tidligere justitsminister Søren Pind afgav svaret i 2018:

I 2018 konkluderede man, at man kunne få EU-hjælp hvis man:
1) omgør SU systemet til et civil- eller handelsretligt system og
2) hyrer lokale advokater til at føre sager mod forgældede studerende.

Eller som Gældsstyrelsen skriver på deres hjemmeside: "If you want to pay your debt in full or in part, please call us on tel. +45 70 15 73 04." Mens det juridiske underlag kun er beskrevet på dansk.

Hvis danske politikere rent faktisk ville inddrive gæld, så skal vi lave internationale aftaler i stedet for at pege fingre af studerende, der optager gælden, så de kan betale for private huslejer i et ukontrolleret studieboligmarked.

Og endelig er det værd at huske på, at SU bruges til: bolig, mad, forsikringer og transport. Med andre ord direkte tilbage i den danske økonomi. Det er altså incentiverende for udenlandske studerende at vælge Danmark frem for Italien eller England eller Frankrig.

Og afslutningsvis forklarer Ingeniøreren og Dansk Erhverv her hvorfor udenlandske studerende er gode: de betaler skat af deres SU, de får den kun hvis de arbejder 10 timer om ugen og de skaber et internationalt miljø og netværk på uddannelserne.

Kathrine Richter

EP24 spidskandidat "Uddannelse for Fremtiden"

Det er frustrerende, når regnearksjargon står i vejen for den nødvendige investering i uddannelse! Det er meningen, at regeringer og politikere skal træffe valg, der sikrer fremtiden -ikke kun deres eget genvalg!

Uddannelse er en investering

Støt Volts opstilling til valg og lad os udfordre uddannelsessystemet sammen.

Volts 5+1 fokusområder

Vi har store udfordringer, men vi kan løse dem i fælleskab, når vi arbejder sammen!
Disse er Volts 5+1 fokusområder i HELE Europa:

Se Volt Danmarks politik
 • 01

  Smart Stat

  En innovativ stat tager sig af sine borgere og er samtidig klar med fleksible løsninger. Vi vil derfor styrke både vores digitale OG vores menneskelige løsninger.

 • 02

  Økonomisk genfødsel

  For at imødegå fremtidens udfordringer skal vi gentænke økonomien i Europa. Fra arbejdsmarkedet til vores penge- og finanspolitik.

 • 03

  Borgerinddragelse og demokrati

  Vi ønsker at styrke den enkeltes borgers stemme i hverdagen. Det må ikke kun være op til valg, at borgere bliver lyttet til.

 • 04

  Social Lighed

  Volt ønsker et lige samfund, hvor det individuelle potentiale kan frigøres, og her ønsker Volt at gå forrest og tage et større ansvar.

 • 05

  Global Balance

  Den vestlige verden står for en stor udledning af CO2 og derfor skal vi også gå forrest i udviklingen af løsninger.

 • +1

  EU reform

  Vi har en vision for Europa, der garanterer lige adgang til uddannelse, sundhedspleje og social beskyttelse og beskæftigelsesmuligheder for alle. Et Europa, hvor borgerne har de samme rettigheder, og kan stole på, at alle bidrager og nyder lige stor gavn af deres engagement.