4 utrolige årsager til at Ministeriet afviser Volt
Da vi læste afgørelsen, var det vanskeligt at forstå, at Indenrigs- og Sundhedsministeriet mente, at:
- Volts opstilling kunne skade dansk demokrati.
- Volts anmeldelse omgår en anden paragraf ang vælgererklæringer
- Europaparlamentsvalget i andre lande gælder ikke…
- Danmark har kun 14 sæder, I bliver ikke valgt alligevel…
Der er 4 utrolige argumenter i Valgenhedens svar, som vi stiller spørgsmålstegn ved:
Volts optagelse kunne føre til et run på det danske demokrati.
"En af disse konsekvenser ville være, at nye partier, hvis partinavn er godkendt af Valgnævnet (...) alene med henvisning til sit medlemskab af en større sammenslutning af europæiske partier, der har opnået repræsentation i Europa-Parlamentet ved et valg i en af de øvrige 26 EU-medlemsstater, kunne blive opstillingsberettiget med henblik på at deltage i Europa-Parlamentsvalg.” (Svar til Volt Danmark fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet, dok. 595061)
Et frygtbaseret worst-case scenarie der kunne lede til mere deltagelse i den danske demokratiproces burde ikke resultere i at afvise Volts anmeldelse.
Valgenheden mener at Volts anmeldelse omgår lovens §11, der angiver det påkrævede antal vælgererklæringer for at blive opstillingsparate.
"En af disse konsekvenser ville være, at nye partier, hvis partinavn er godkendt af Valg-nævnet med henblik på indsamling af vælgererklæringer i medfør af Europa-Parla-mentsvalglovens § 11, stk. 2 og 3, alene med henvisning til sit medlemskab af en større sammenslutning af europæiske partier, der har opnået repræsentation i Europa-Parla-mentet ved et valg i en af de øvrige 26 EU-medlemsstater, kunne blive opstillingsbe-rettiget med henblik på at deltage i Europa-Parlamentsvalg.
At en sådan konsekvens skulle være tilsigtet, må imidlertid have formodningen imod sig, idet der herved vil opstå en meget væsentlig mulighed for omgåelse af det i Europa-Parlamentsvalglovens § 11, stk. 1, fastsatte krav til nye partier, der ønsker at stille op til Europa-Parlamentsvalg, om indsamling af et antal vælgererklæringer, der mindst svarer til 2 pct. af samtlige gyldige stemmer ved det sidst afholdte folketingsvalg (for tiden 70.680)."
Men essensen af §10 består i at anerkende partier med Europaparlamentarikere som opstillingsparate og derved fritage dem fra at samle vælgererklæringer. Man kan ikke fornægte brugen af §10 med henvisnng til §11 når dét er formålet med §10…
Valgenheden mener heller ikke, at Volt kan blive opstillingsparat i Danmark bare fordi Volt har opnået repræsentation i Europaparlamentet gennem “et valg i Tyskland.”
"Formålet med bestemmelsen, der nu findes i Europa-Parlamentsvalglovens § 10, stk. 1, har således ifølge dennes tilblivelseshistorie været at sikre, at danske partier, der ønsker at deltage i valg af danske medlemmer til Europa-Parlamentet, og som har opnået repræsentation i Europa-Parlamentet og fortsat er repræsenteret i dette, på lige fod med danske partier, der ønsker at deltage i valg af danske medlemmer til Europa-Parlamentet, og som har opnået repræsentation i Folketinget og fortsat er repræsen-teret i dette, kan blive opstillingsberettiget til Europa-Parlamentsvalg uden at skulle iagttage et krav om indsamling af vælgererklæringer."
Europaparlamentsvalget er det samme valg over hele Europa. At det eksekveres forskelligt er noget EU gør op med. Vi har heller ikke 98 forskellige måder at blive opstillingsparat til Folketinget.
Dansk demokrati udvikler sig og netop til Europaparlamentsvalget har vi brug for at tænke europæisk - Indenrigsministeriets tankegang går imod udviklingen af et europæisk fællesskab og dét er ikke i Danmarks interesser.
Og husk: Man skal stadig stemmes ind - det er ikke nok at komme på stemmesedlen.
Valgenheden mener afslutningsvis, at da der kun er 14 danske sæder i Europaparlamentet, så er der ingen grund til at Volt overhovedet skal deltage i valgprocessen.
“Det grundlæggende hensyn bag dette krav er at sikre, at de opstillingsberettigede partier nyder en vis vælgermæssig opbakning og dermed har en reel chance for at blive valgt ved et valg i Danmark. Kravet om en vis vælgermæssig opbakning skal endvidere ses i lyset af, at der i Danmark alene vælges 14 medlemmer til Europa-Parlamentet, og at den naturlige spærregrænse derfor er ganske høj.”
Valgenheden afviser at lade en lov gælde med henvisning til at reglen kun skulle gælde danske partier - selvom der ikke er nationale henvisninger i forarbejdet. Her tales der om partier, der er valgt ind i Europaparlamentet, der nævnes ikke nationaliteter.